6 čtenářů Přidat komentář

Krémová a zářivě zelená hrachová kaše

Tento recept se zaměřuje na rychlou přípravu a správné techniky, aby si hrášek udržel svou krásnou zelenou barvu a svěží chuť.

1 h

Avatar of Redakce Recepty.eu

Redakce Recepty.eu

@redakce

Krémová a zářivě zelená hrachová kaše

  1. Připravte ledovou lázeň: Do středně velké mísy připravte hodně ledové vody s kostkami ledu. Budete ji potřebovat ihned po uvaření hrášku.
  2. Ve středním hrnci přiveďte k prudkému varu 500 ml vody nebo zeleninového vývaru.
  3. Přidejte 1 lžičku soli do vroucí vody.
  4. Vsypte zmrazený hrášek do vroucí osolené vody. Voda se na chvíli přestane vařit.
  5. Jakmile se voda znovu začne vařit (bublat), vařte hrášek pouze 2-3 minuty. Cílem je, aby byl hrášek uvařený, ale stále sytě zelený a mírně křupavý. Nepřevařte!
  6. Ihned po uplynutí 2-3 minut sceďte hrášek přes cedník.
  7. Okamžitě přemístěte scezený horký hrášek do připravené ledové lázně. Nechte ho tam 2-3 minuty, dokud není zcela vychlazený. Tento krok je klíčový pro zachování barvy.
  8. Hrášek důkladně sceďte z ledové vody. Přemístěte ho do mixéru nebo vysoké nádoby vhodné pro tyčový mixér.
  9. Přidejte máslo.
  10. Pokud chcete krémovější kaši, přidejte 1-2 lžíce smetany nebo mléka.
  11. Přidejte 1-2 lžíce vody z vaření hrášku (nebo čerstvého vývaru). Začněte s menším množstvím a přidávejte postupně, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
  12. Mixujte dohladka. Mixujte co nejkratší dobu, aby se snížila oxidace, která by mohla ovlivnit barvu.
  13. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
  14. Pokud používáte, přidejte citronovou šťávu a/nebo čerstvé bylinky (máta, petrželka) a krátce promixujte, jen aby se bylinky zapracovaly.
  15. Hrachovou kaši podávejte ihned teplou. Je skvělá jako příloha k masu, rybě nebo jako součást vegetariánského pokrmu.
  • 400 g hrášek (zmrazeného mladého hrášku)
  • 500 ml voda (nebo jemného zeleninového vývaru, na vaření hrášku)
  • 1 lžička sůl (do vody na vaření hrášku, plus sůl na dochucení hotové kaše)
  • 1 lžíce máslo (cca 15 g)
  • 2 lžíce smetana (ke šlehání, 30-33%, nebo mléko)
  • 2 lžíce voda (z vaření hrášku nebo zeleninového vývaru)
  • špetka pepř (čerstvě mletého černého)
  • 1 lžička šťáva ( čerstvé citronové)

K podávání:

  • klobása
  • chléb

Aby chlebíčky neokoraly

Pokud připravujeme větší množství chlebíčků, ať už den dopředu na oslavu, případně nám po nějaké takové chlebíčky zůstanou, uchovejme je v lednici přikryté mírně navlhčenou utěrkou (důkladně vyždímanou).

Chlebíčky tak neokorají a budou téměř jako čerstvé.

Hrachová kaše
6K
Redakce Recepty.eu
★★★

Hrachová kaše

Hrách namočíme do studené vody a v nové vodě druhý den uvaříme doměkka. Uvařený hrách prolisujeme a z

Krémová hrachová polévka se slaninou
271
anet.ruzicka

Krémová hrachová polévka se slaninou

Hrách si namočíme den dopředu. V hrnci si rozpálíme trochu oleje a orestujeme na něm nadrobno nakrájenou

Fit hrachová kaše
1.9K
Redakce Recepty.eu

Fit hrachová kaše

Vysypeme na vrch hrachové kaše.

Hrachová kaše s klobásou
1.5K
Redakce Recepty.eu

Hrachová kaše s klobásou

Hrách namočíme do vody nejlépe přes noc a uvaříme dle návodu na obalu. Část vody slijeme a přidáme bobkový

Hrachová kaše s karamelovou cibulkou
126
julie
★★★

Hrachová kaše s karamelovou cibulkou

Hrách namočíme přes noc do studené vody. Druhý den vaříme v téže vodě s celerem do měkka. Vody ne moc

Klasická hrachová kaše s klobásou

Hrach přeberte, propláchněte a namočte do studené vody alespoň na 2-3 hodiny (ideálně přes noc). Vodu

Hrachová kaše s vejcem pro děti
524
anet.ruzicka

Hrachová kaše s vejcem pro děti

Vejce uvaříme natvrdo a oloupeme. Hrách pečlivě přebereme a vypereme ve vlažné vodě. Poté zalijeme studenou

Hrachová kaše s cibulkou
2.2K
Redakce Recepty.eu

Levná hrachová kaše s cibulkou

Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku a krátce osmahneme. Přidáme loupaný přes noc namočený hrách

Hrachová kaše s majoránkou a klobásou
816
redakceTerka

Hrachová kaše s majoránkou a klobáskou

Polovinu cibulky dáme do hrachové kaše a do druhé poloviny Jíšku přilijeme do hrachové kaše a 10 minut povaříme

Levná zdravá hrachová kaše
2.5K
Redakce Recepty.eu
★★★

Levná zdravá hrachová kaše

verzi a to tu, že část hrachu rozmixujeme a tím celou kaší

Dědečkova hrachová kaše se slaninkou
2.4K
janapozarova
★★★

Dědečkova hrachová kaše se slaninkou

přidáme česnek, slaninku si opečeme a podáváme s kaší

Krémová ovesná kaše
25
Redakce Recepty.eu

Krémová ovesná kaše

Hotovou kaši ozdobíme ovocem, semínky a ořechovým máslem