3.8K čtenářů Přidat komentář

Smažené čočkové krokety

1 h

Avatar of Kuchař Berda

Kuchař Berda

@petr-berda

Postup receptu

  1. Čočku uvaříme v zeleninovém vývaru obvyklým způsobem doměkka, scedíme a rozmixujeme, případně umeleme v masovém mlýnku.
  2. Pak společně s rajčatovým protlakem, oříšky a vajíčkem z čočky vytvoříme těsto, které osolíme a opepříme.
  3. Z těsta uděláme malé krokety, které na rozpáleném oleji smažíme do křupava, asi 10 minut.
  4. Mezitím připravíme jogurtovou zálivku.
  5. Omytou pažitku nakrájíme na jemno, červenou papriku očistíme, omyjeme a nakrájíme na malé kostičky.
  6. Jogurt smícháme s perlivou vodou, přidáme pažitku, papriku, osolíme a opepříme.
  7. Usmažené krokety podáváme přelité jogurtovou zálivkou.
  • 250 g čočka
  • 400 ml vývar (zeleninový) (bujón)
  • 1 lžička rajčatový protlak
  • 80 g ořechy (lískové, nastrouhané)
  • 1 ks vejce
  • 1 lžička mletý kmín
  • sůl
  • pepř (mletý)
  • pažitka
  • 1 paprika (červená, malá)
  • olej (na smažení)
  • 200 g jogurt
  • 50 ml perlivé voda

Domácí moučkový cukr

Nemáme-li k dispozici moučkový cukr, je možné jej vyrobit pomletím cukru krupice v el.

mlýnku na kávu.

Pokud navíc do cukru nasypeme i trochu vanilkového, bude mletý cukr výrazně a příjemně vonět.