Díky kyselému prostředí dojde k chemické reakci, která zpomalí proces vaření. Brambory v pokrmech s kysaným zelím proto vařte vždy odděleně.
Nejprve i uvaříme guinou společně s červenou čočkou. V druhém hrnci uvaříme nastrouhanou mrkev. Vše smícháme
Do předem uvařené čočky vmícháme na půlkolečka nakrájenou cibuli, škrob, žloutky a koření. Z bílků ušleháme
Rýži a čočku uvaříme každé zvlášť. Jakmile jsou suroviny uvařené smícháme ve větším hrnci, přidáme nakrájenou
Nejprve si namočíme čočku do studené vody, nejlépe přes noc. Druhý den si čočku osolíme a uvaříme doměkka
Čočku propláchneme a uvaříme ve vývaru. Mrkev nakrájíme najemno a vaříme s čočkou asi 5 minut. Poté
Sýr nastrouháme. Čočku opereme a uvaříme v osolené vodě. Sýr poté smícháme s doměkka uvařenou čočkou.
Den dopředu namočíme hnědou čočku. Na oleji orestujeme najemno nakrájenou cibuli. Vmícháme na menší kousky
Čočku si rozmixujeme, přidáme česnek, vejce, nastrouhaný sýr, lupínky, strouhanku, krupici, hořčici.
Nejlépe přes noc namočenou čočku dáme vařit v nové vodě a asi po půlhodině přidáme na kostičky nakrájené
Cibulku najemno nakrájenou si krátce osmahneme, přidáme nadrobno nakrájený česnek, čočku a koření. Směs
Na pánev dáme olej a až je rozpálený přidáme na proužky nakrájenou cibuli a očištěné nakrájené žampiony