Rychlá, levná dobrá.
Když potřebujeme loupat rajčata, před ponořením do vařící vody nakrojíme ve slupce křížek asi 1 cm velký, ve vodě se pak naříznutá slupka nadzvedne a je jednoduché začít loupat.
Hrách namočíme do vody den předem. V hrnci zpěníme na sádle špek a cibulku. Přidáme hrách a vše krátce
Šalotku nakrájíme najemno a orestujeme, přidáme mouku, chvíli smažíme a přidáme vývar, hrášek a povaříme
Zelené vrcholky z pórku očistíme a nakrájíme. Spolu se stonky petržele, bylinkami a kořením je svážeme
Umytý hrách a kroupy uvaříme s uzeným masem a vše společně rozmačkáme nebo pomeleme. Na tuku orestujeme
Vejce uvaříme natvrdo v osolené vodě a oloupeme. Hrách přebereme a namočíme alespoň na 2 hodiny do vody
Hrachovku jíškou zahustíme a přidáme česnek utřený
Příprava hrachovky: Hrách namočíme do studené vody připravíme jíšku, kterou zalijeme mlékem a povaříme. hrachovku
Hrách si omyjeme a namočíme do vody, druhý den v čisté vodě uvaříme doměkka. Zeleninu oloupeme, nakrájíme
Poté zaprášíme moukou aby se nám hrachovka zahustila