Mléko ani polévka nevyteče při vaření z hrnce, potřeme-li okraj tukem.
Na oleji osmahneme na proužky nakrájenou cibuli. Přidáme plátky masa a také orestujeme. Poté osolíme,
Maso jemně umeleme, slaninu drobně pokrájíme a na ní zpěníme posekanou cibulku. Přidáme maso, chvíli
Jazyk vaříme se zeleninou nejméně 3 hodiny. Uvařený za tepla rychle oloupáme a pak teprve nakrájíme na
Šalotku nakrájíme najemno a orestujeme, přidáme mouku, chvíli smažíme a přidáme vývar, hrášek a povaříme
Hrách namočíme do vody den předem. V hrnci zpěníme na sádle špek a cibulku. Přidáme hrách a vše krátce
Majonézu promícháme se solí, hořčicí a pepřem. Uvařené maso pomeleme a vmícháme ho do majonézy. Cibuli
Do hrnce nasypeme hrách, zalijeme vodou a dáme vařit (raděj větší hrnec a odkryté - pění a utíká). Ze
Vejce uvaříme natvrdo v osolené vodě a oloupeme. Hrách přebereme a namočíme alespoň na 2 hodiny do vody
Hrachovku jíškou zahustíme a přidáme česnek utřený
Příprava hrachovky: Hrách namočíme do studené vody připravíme jíšku, kterou zalijeme mlékem a povaříme. hrachovku
Vejce uvaříme natvrdo v osolené vodě a oloupeme. Maso očistíme, omyjeme a nakrájíme na kousky. Cibuli