Novoroční gulášovka s luštěninou

Prémiový obsah ★★★ 125 čtenářů Přidat komentář

Novoroční gulášovka s luštěninou

2 h

Avatar of tetalenka

tetalenka

@tetalenka

Novoroční gulášovka s luštěninou

  1. Luštěniny namočíme přes noc do vody, poté zcedíme.
  2. Maso nakrájejte na 1cm kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno.
  3. V hrnci rozehřejte máslo a sádlo a postupně na něm osmažte maso ze všech stran dozlatohněda.
  4. Nechte mezi kostičkami trochu místa, aby se smažily v horkém tuku, pokud byste do hrnce nasypali všechno maso, hrnec a tuk se ochladí a maso se nebude smažit, ale dusit a bude ve výsledku gumové. Osmažené maso vyjměte na talíř.
  5. Do volného hrnce vsypte cibuli a orestujte ji dozlatova.
  6. Seškrabujte přípečky ze dna a ze stran a míchejte, ať se cibule opeče ze všech stran.
  7. Zasypte kmínem a paprikou a za stálého míchání restujte 30 vteřin, až se paprika zbarví doruda.
  8. Ale pozor, ať ji nespálíte, zhořkla by. Vmíchejte protlak, zalijte vývarem, vraťte do hrnce maso, přidejte zceděné luštěniny, přiklopte a vařte při nižší teplotě zhruba 1 hodinu doměkka.
  9. Mezitím nakrájejte brambory na menší kostičky, podle chuti je můžete nejdříve oloupat.
  10. Česnek oloupejte a prolisujte k měkkému masu. Přidejte 1 lžičku soli a brambory. Majoránku promněte v dlaních a vsypte do polévky. Přiklopte a vařte dalších 10–15 minut, až brambory změknou.
  11. Občas promíchejte, čím je polévka hustší, tím více se připéká ke dnu. Dochuťte solí a pepřem a podávejte.
  • 700 g hovězí maso (přední krk nebo loupaná plec)
  • 50 g fazole
  • 50 g hrách
  • 50 g čočka
  • 450 g cibule
  • 60 g sádlo
  • 60 g máslo
  • 1 lžička kmín
  • 2 lžíce mletá paprika (sladká)
  • 2 lžíce protlak (rajský)
  • 1 litr vývar (ideálně hovězí, postačí i zeleninový)
  • 850 g brambora
  • 4 stroužek česnek
  • 1 lžíce majoránka
  • sůl
  • pepř (čerstvě namletý)

Aby nakrájené ovoce nezhnědlo

Aby nakrájené ovoce nezhnědlo a nechceme, aby mělo citronovou chuť, použijeme jakoukoliv citronovu limonádu, dokonce ovoce nasákne příjemnou chuť.

Levná novoroční gulášovka
14
anet.ruzicka

Levná novoroční gulášovka

Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Klobásy nakrájíme

Gulášovka s masem
44
masterkuchar

Gulášovka s masem

Maso nakrájejte na 1cm kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. V hrnci rozehřejte máslo a sádlo

Hospodská gulášovka
121
kuchtikverca

Hospodská gulášovka

Nakrájejte si cibuli, oškrábejte brambory a nakrájejte je na kostičky. Do hrnce dejte sádlo, cibuli a

Gulášovka pro vegetariány
88
julie

Gulášovka pro vegetariány

Připravíme si veškeré ingredience. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Brambory oloupeme a nakrájíme

Bretaňská gulášovka
8.3K
Redakce Recepty.eu
★★★

Bretaňská gulášovka

Cibule oloupeme, nakrájíme na větší kousky a na oleji zesklovatíme. Maso opláchneme, osušíme, nakrájíme

Uzená polévka s luštěninami
37
novinka
sandra
★★★

Uzená polévka s luštěninami

skus jsou jako oříšky - pokud jsou uvařené, ostatní luštěniny

Luštěniny - potravina budoucnosti
159
Redakce Recepty.eu

Luštěniny - potravina budoucnosti

Luštěniny a obiloviny byly prvními plodinami, které Luštěniny jsou jednoleté rostliny, patří do čeledi

Čočka - královna luštěnin
205
Redakce Recepty.eu

Čočka - královna luštěnin

Možná bychom se měi uklonit, když se potkáme s čočkou. Je totiž jednou z nejstarších kulturních rostlin

Gulášová polévka s luštěninou
94
anet.ruzicka

Gulášová polévka s luštěninou

V hrnci rozehřejeme sádlo a zpěníme na něm nadrobno nakrájenou oloupanou cibuli, přidáme na kostičky

Nejlepší recepty z luštěnin
744
julie

Nejlepší recepty z luštěnin

Příprava luštěnin a obilnin Sušené fazole, hrách a Směsi luštěnin a obilnin kombinují různé druhy luštěnin

Novoroční punč
11.9K
Redakce Recepty.eu

Novoroční punč

Čaj osladíme, přidáme z 1 pomeranče a poloviny citrónu strouhanou kůru, koření a vše asi 5 minut vaříme

Novoroční koblihy
7
julie
★★★

Novoroční koblihy

Do vlažného mléka rozdrobíme drozdí a přidáme lžíci cukru. Necháme na teplé místě vzejít kvásek. Poté