Jestliže chutná chřest nahořkle, pomůže kousek bílého chleba nebo malý hlávkový salát, který vložíme do vody, v níž budeme chřest vařit.
Polévku dochutíme majoránkou, prolisovaným česnekem
Skopové hrudí opereme a dáme vařit do předepsaného množství osolené vody, přidáme očištěnou a omytou
Přidáme opláchnutý nasekaný medvědí česnek, smetanu
Česnek oloupeme a rozmačkáme. hrnci rozpustíme zbývající máslo, přidáme rozmačkaný česnek
a ještě zjemníme smetanou a vmícháme prolisovaný česnek
Hrách si uvaříme zvlášť a krupky také, poté scedíme. Přidáme nastrouhanou bramboru, nasekané zelí a okořeníme
Předem namočený hrách uvaříme do měkka, prolisujeme ho a smícháme s ostatními přísadami. Ze směsi formujeme
Všechnu zeleninu omyjeme, patizon oloupeme a uvaříme v osolené vodě. Jakmile je měkká, rozmixujeme, zjemníme