Pokud omáčka k fazolím je moc hustá (že je jí tam málo, že je tam málo vody) přilijeme vodu. Naopak pokud je moc řídká (že je tam málo mouky), tak si v hrnečku rozmícháme hladkou mouku s vlažnou vodou, a pomalu přiléváme za stálého míchání ( ať nevzniknou hrudky).
Pokud máme již déle uvařenou rýži, například z minulého dne, a chceme ji ohřát k obědu, můžeme ji vložit do čistého neporušeného mikroténového sáčku a na několik minut ponořit do horké nebo vařící vody.
Cibuli a slaninu nakrájíme nadrobno, osmahneme na oleji. Přidáme orestovat maso, nakrájené na kostičky
Na sádle osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli, pokrájené houby, kostky masa a kolečka klobásy nebo salámu
Jemně namleté maso osolíme, okořeníme, přidáme nastrouhanou cibuli, vejce, namočenou housku a společně
Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme rozpuštěný tuk, mouku s práškem do pečiva, mandle a podle potřeby
Pokrájíme na plátky kořenovou zeleninu a cibuli, osmahneme na tuku, přidáme kolečko citrónu, koření,
Mouku, prášek do pečiva a sůl promícháme v míse. Přidáme máslo, vejce, smetanu a vymícháme hladké těsto
Uděláme zlatou jíšku, zalijeme ji polévkou, přidáme sůl, hřebíček, nové koření, citronovou kůru a špetku
Rozdrobíme si droždí do vlažného mléka a necháme rozpustit. Tuk rozpustíme a přilijeme ke kvásku. přidáme
Klobásu nakrájíme na kolečka a přilijeme 1,5 l vody, vaříme asi 25 minut. Vývar slijeme stranou a ve
Máslo necháme změknout, utřeme s cukrem, vejci, přidáme mouku s práškem do pečiva, cukr, med, smetanu
Proprané dršťky vyříme asi půl hodiny v osolené vodě. Poté vodu slijeme, dršťky zalijeme vývarem a vaříme
Do osolené vody dáme vařit kosti společně s celými kusy zeleniny. Vařenou zeleninu nakrájíme na proužky