4.7K čtenářů Přidat komentář

Luskový guláš

1 h 20 m

Avatar of Kuchař Berda

Kuchař Berda

@petr-berda

Postup receptu

  1. Lusky omyjeme, očistíme a povaříme ve vroucí vodě, ve které jsme rozpustili jednu kostku bujónu.
  2. Vaříme do poloměkka a vývar scedíme a odložíme.
  3. Cibuli nakrájíme najemno a osmažíme ji spolu s pokrájenou klobásou, bramborami a sušenými houbami téměř doměkka, pak přidáme povařené fazolové lusky a všechny ostatní ingredience.
  4. Podlijeme vývarem z fazolek, dolijeme vodou, zahustíme dvěma nastrouhanými bramborami a krátce povaříme.
  5. Kdo má rád pikantní, může před koncem vaření přidat jednu nakrájenou feferonku nebo chilli papričku.
  • 600 g fazolové lusky (mladé)
  • 3 ks domácí klobásy
  • 3 cibule
  • 3 stroužek česnek
  • 4 ks brambory
  • hrst houby (sušené)
  • pepř (mletý černý)
  • nové koření (mleté)
  • lžička mletá paprika
  • 2 lžička koření (gulášového)
  • 3 bobkový list
  • trocha majoránka

Jak uvařit sypkou rýži

Jakoukoliv rýži (i z varných sáčků) vždy pořádně propláchneme až je voda čistá.

Škrob totiž působí rozvaření rýže při vaření.

A abychom měli úplnou jistotu sypké rýže, tak po dokonalém opláchnutí ji orestujeme na oleji s cibulkou a potom ji teprve přelijeme vodou a necháme vařit.

Rýže se OPRAVDU nerozvaří! Je dobré po zalití dát do rýže kostku bylinek: tymián.

Kostka obsahuje olivový olej, který taktéž značně potlačí rozvaření rýže.