Vepřové i hovězí steaky solíme vždy téměř před koncem přípravy, nikdy ne na začátku.
Maso by ztratilo mnoho vody, bylo by vyschlé a ne šťavnaté.
Švestky nasypeme do hrnce a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a za stálého míchání asi 5 minut vaříme.
Pesto je vhodné k masu, zelenině nebo jen tak do těstovin
Špenát spaříme vroucí vodou a poté propláchneme studenou vodou Semínka opražíme nasucho na pánvi, dáme
Bylinky omyjeme a překrájíme na malé kousky. Dáme do mísy přidáme ořechy (nemusí být) a s olejem rozmixujeme
Petrželku dobře omyjeme a nasekáme nadrobno. Dáme do mixéru a zalijeme olejem a přidáme oříšky. Přidáme
Petrželku umyjeme a smícháme s olejem a ořechy. Dáme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Poté naplníme
Oloupaný česnek a spařené a oloupané mandle nasekáme v mixéru. Přidáme k nim omyté a okapané lístky bazalky
Pesto můžeme ještě mírně dosolit a opepřit, zkrátka Hotové pesto naplníme do čistých suchých skleniček
Zeleninu očistíme, nakrájíme na kousky a v mixéru rozmixujeme. Přidáme na hrubo nasekaný libeček a znovu